Παιδιά

Εξειδικευμένη οδοντιατρική για παιδιά:


Τα παιδιά είναι μια ομάδα πληθυσμού που έχει ανάγκη ιδιαίτερης οδοντιατρικής φροντίδας, όχι μόνο λόγω των15
ψυχολογικών τους ιδιαιτεροτήτων αλλά και λόγω της μορφολογίας των νεογιλών δοντιών και της μικτής οδοντοφυΐας(συνύπαρξη νεογιλών και μονίμων δοντιών 6-12 ετών).

Η νεογιλή οδοντοφυΐα, η οποία αρχίζει να γίνεται μικτή οδοντοφυΐα, δηλαδή συνύπαρξη νεογιλών και μονίμων δοντιών, έχει ανάγκη καθημερινής περιποίησης διότι:

• Η απόπτωση των νεογιλών δοντιών και η αντικατάστασή τους από τα επόμενα μόνιμα ολοκληρώνεται κατά το 12ο περίπου έτος της ηλικίας.
• Οποιαδήποτε τερηδονική βλάβη εξελίσσεται ραγδαία λόγω του πάχους και της δομής των οδοντικών ουσιών των νεογιλών δοντιών.
• Η δημιουργία φλεγμονής (αποστήματος) των νεογιλών γομφίων λόγω νέκρωσης από εκτεταμένη τερηδόνα, οδηγεί
σε απώλεια των δοντιών αυτών, με αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη της ορθοδοντικής κατάστασης του παιδιού. 16Κάθε πρόωρη απώλεια νεογιλού γομφίου, συνεπάγεται απώλεια του χώρου που προορίζεται για την ανατολή των επόμενων μονίμων δοντιών. Γιαυτό ο χώρος που δημιουργείται μετά από εξαγωγή ενός νεογιλού γομφίου πρέπει να διατηρείται με ειδικά μηχανήματα μέχρι την ανατολή του αντίστοιχου προγομφίου.

Μέσα καθημερινής φροντίδας στα παιδιά:


• Βούρτσισμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με την βοήθεια των γονιών μέχρι της ηλικίας των 6-7 ετών.
• Έλεγχος της διατροφής του παιδιού: Απουσία τερηδονογόνων τροφών (σε υγρή ή στερεή μορφή) ανάμεσα στα 17γεύματα. Η κατανάλωση των γλυκών να γίνεται μόνο ορισμένες ώρες την ημέρα και να ακολουθείται από βούρτσισμα. Αποφυγή κατανάλωσης ζαχαρωτών προϊόντων (καραμέλες, γλειφιτζούρια κ.ά.) γενικώς.
• Χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας και οδοντόπαστας χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο για τα νήπια.
• Χρήση φθοριούχων σκευασμάτων (ζελέ, δισκία από το στόμα, στοματικά διαλύματα κ.ά.) μόνο κατόπιν οδηγίας του θεράποντος οδοντιάτρου.
• Συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσας και χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ( ρεύματος) όπου ενδείκνυται και είναι εφικτό.
18• Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
• Προσαρμογή όλων των ανωτέρω στις ανάγκες του κάθε παιδιού ανάλογα με την αναπτυξιακή του φάση.
Στο Οδοντιατρείο Smile Care δίνουμε έμφαση στην διατήρηση όλων των νεογιλών δοντιών των παιδιών μέχρι της φυσιολογικής τους απόπτωσης και της ανατολής του επόμενου μονίμου. Κάθε μικρή βλάβη πρέπει να διαγιγνώσκεται έγκαιρα, κάθε μικρή αρχόμενη τερηδόνα να σφραγίζεται άμεσα και να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση της οδοντογναθικής ανάπτυξης.

Ας προστατεύσουμε τα παιδιά από περιττές ταλαιπωρίες.