Οδοντικό Τραύμα στα Παιδιά

Τι είναι το οδοντικό τραύμα:


Το οδοντικό τραύμα αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα κατά την παιδική ηλικία για τους ακόλουθους λόγους:

• Συμβαίνει απρόοπτα και αιφνιδιαστικά
• Δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση για την άμεση αντιμετώπισή του και την δυνατότητα πρώτων βοηθειών
• Το σοκ του τραυματισμού προκαλεί ψυχολογικές συνέπειες καθώς και διατάραξη της καλής στοματικής υγείας του
παιδιού δημιουργώντας ανάγκη αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης.

Λέγοντας οδοντικό τραύμα στα παιδιά αναφερόμαστε σε τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν από τους 8- 10 μήνες της ζωής του παιδιού (οπότε αρχίζει να έχει δόντια) έως την ενηλικίωσή τους.

Η αύξηση της συχνότητας του οδοντικού τραύματος οφείλεται στην:

• Αύξηση των αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών
• Τις πολλαπλές μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο( έξαρση τροχαίων ατυχημάτων)
• Στην αυξημένη βία που σημειώνεται κυρίως κατά την εφηβεία, αλλά και όχι μόνο.

Μια από τις κυριότερες αιτίες που προδιαθέτουν στο τραύμα να συμβεί και που καθορίζουν τον βαθμό σοβαρότητας του, είναι τα υπάρχοντα ορθοδοντικά προβλήματα, όπως τα πεταχτά άνω δόντια.

οδοντικο τραυμα

Κατηγορίες οδοντικού τραύματος:


Ένας τραυματισμός στην στοματική κοιλότητα μπορεί να πλήξει τα δόντια με μορφή κατάγματος ή μετατόπισης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κακώσεις στο οστό της γνάθου, τα χείλη ή τα ούλα, ποικίλης βαρύτητας. Πολλές φορές ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να φύγουν εντελώς από τη θέση τους και να βρεθούν στο βάθος κάποιας πισίνας ή στα λασπόνερα ενός δρόμου ή γηπέδου.

    

Πρώτες βοήθειες:


Αν ο τραυματισμός συμβεί στο σχολείο πρέπει να ειδοποιηθούν αμέσως οι γονείς, οι οποίοι θα οδηγήσουν το παιδί στον κοντινότερο ειδικό οδοντίατρο. Σε περίπτωση οδοντικού τραύματος πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

• Το παιδί πρέπει να οδηγείται σε ειδικό οδοντίατρο αμέσως μετά τον τραυματισμό.
• Δόντι το οποίο έχει εκγομφωθεί (έχει φύγει από το στόμα) πρέπει να μαζεύεται και να φυλάσσεται σε φυσιολογικό ορό ή γάλα χωρίς να ξεπλένεται μέχρι το παιδί να φτάσει στο οδοντιατρείο (το πολύ μέσα σε 5 ώρες αν είναι δυνατόν).
• Να μην χορηγούμε αυθαίρετα αντιβίωση.
• Να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας για να μπορούμε να καθησυχάσουμε το τραυματισμένο παιδί. Τα παιδιά σοκάρονται περισσότερο από τον δικό μας πανικό παρά από το ίδιο το συμβάν.

Υπάρχει δυνατότητα επανεμφύτευσης ενός μονίμου (όχι νεογιλού) δοντιού στο στόμα και ακινητοποίησή του με πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας εφ όσον αυτό γίνει τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Η άμεση δράση των δασκάλων στην περίπτωση τραυματισμών στο σχολείο είναι πολυδιάστατη και θεμελιώδης και μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.

πρωτες βοηθειες