ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΕΣ ΤΕΡΗΔΟΝΕΣ


ΚΡΥΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ

ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΕΣ ΤΕΡΗΔΟΝΕΣ
Η τερηδόνα που είναι η μια απο τις δύο πιο συχνά εμφανιζόμενες παθολογικές καταστάσεις στο στόμα και σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες μπορεί να προσβάλει μέχρι και το 90% του πληθυσμού. Είναι μια βλάβη των δοντιών μη αντιστρεπτή και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διαταραχή της οδοντικής μορφολογίας και λειτουργικότητας. Η συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας στον πληθυσμό ερευνάται συστηματικά κατά τα τελευταία 70 χρόνια και μετράται με τον πλέον αξιόπιστο παγκόσμιο δείκτη DMF για τα μόνιμα και dmf για τα νεογιλά δόντια. Οι δείκτες αυτοί δηλώνουν τον αριθμό των τερηδονισμένων (decayed), ελλειπόντων (missing) και σφραγισμένων (filled) δοντιών.

Όσον αφορά τα τερηδονισμένα δόντια η αξιοπιστία των δεικτών DMF, dmf περιορίζεται από το γεγονός της ύπαρξης των μεσοδοντίων τερηδοντικών βλαβών οι οποίες δεν είναι ορατές κατά την κλινική εξέταση και γιαυτόν τον λόγο δεν μπορούν να καταγραφούν. Οι μεσοδόντιες τερηδόνες είναι τις περισσότερες φορές καλά κρυμένες στην εγγύς ή την άπω πλευρά ενός δοντιού στο σημείο ακριβώς που αυτό εφάπτεται με το διπλανό του δόντι και μπορεί να διαγνωστεί μόνο ακτινογραφικά ή από ένα πολύ έμπειρο κλινικό οδοντίατρο ο οποίος θα αξιολογήσει ωρισμένες κλινικές ενδείξεις ύπαρξης μιας τέτοιας βλάβης. Οι μεσοδόντιες τερηδόνες είναι το πιο ύπουλο και επικίνδυνο είδος τερηδόνας διότι προσβάλουν το σημείο του μικρότερου πάχους της αδαμαντίνη. Είναι κοντά στο όριο αδαμαντίνης-οδοντίνης που είναι η πιο «μαλακή» εσωτερκή οδοντική ουσία και προχωρεί εύκολα προς την κατεύθυνση του πολφού και της ρίζας προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες. Η μόλυνση του πολφού μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και δημιουργία αποστήματος. Στην καλλίτερη περίπτωση ένα τέτοιο δόντι θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), συνοδευόμενη από την ανάλογη προσθετική εργασία. Παρόλο τον κρυφό ρόλο της ύπαρξης μεσοδοντίων τερηδονικών βλαβών, οι δείκτες DMF,dmf είναι εξαιρετικά βοηθητικοί για τον εντοπισμό των εν δυνάμει οδοντικών προβλημάτων και της οδοντικής παθολογίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του NHANES (National Health and Nutrition Examination) των ΗΠΑ το 2004 το 25% των παιδιών ηλικίας 2-5 ετών εμφάνισαν τερηδόνα αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε προοδευτικά με την ηλικία δηλαδή τα παιδιά 6-11 ετών είχαν τερηόνα κατά 50% και τα παιδιά των 16-19 ετών είχαν τερηδονικές βλάβες σε ποσοστό 80%. Το εύρημα αυτό μας αφυπνίζει για την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των παιδιών αλλά και για την επίδραση στην στοματική υγεία του τρόπου ζωής που διαφοροποιείται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και αναζητούν τερηδονογόνα snacks, αρνούνται στην στοματική υγιεινή κατά την εφηβεία και τα γεύματα γίνονται πιο ακατάστατα λόγω του επιβαρυμένου προκολεγιακού και κολεγιακού μαθησιακού προγράμματος και του stress το οποίο συνεπάγεται. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες λόγω των εργασιακών υποχρεώσεων και των συνεχόμενων ωραρίων. Στην ανωτέρω έρευνα οι ενήλικες 20-34 ετών είχαν προσβληθεί από τερηδόνα σε ποσοστό 85,6%, οι ηλικίες 35-49 ετών σε ποσοστό 94,3% και οι ηλικίες 50-64 ετών σε ποσοστό 95,6%. Η συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο παραμένει μία πολύ συχνή παθολογία του στόματος τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.