Διαβάστε ακόμα…

Διαβάστε χρήσιμα άρθρα και συμβουλές σχετικά με την οδοντιατρική πρόληψη.
Πρόληψη

Λίγα λόγια για την οδοντιατρική πρόληψη:


Το στόμα μας είναι γεμάτο μικρόβια, κάποια από τα οποία αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα που μας προστατεύει από τις μολύνσεις, και κάποια από τα οποία γίνονται παθογόνα, προκαλώντας φλεγμονές των ούλων και τερηδόνα.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, πάνω από το 75% των ατόμων άνω των 35 ετών παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα με το περιοδόντιο, το 90% έχει τουλάχιστον ένα χαλασμένο δόντι και το 37% έχει πολυτερηδονισμό. Στην Ελλάδα, το 98% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχει τουλάχιστον ένα μόνιμο δόντι με τερηδόνα.

Αν τα αρχικά συμπτώματα βλαβών των δοντιών και των ούλων δεν αξιολογηθούν από οδοντίατρο έγκαιρα, ο ασθενής οδηγείται σε απώλεια των δοντιών του. Για να προλάβουμε τη δυσμενή εξέλιξη των αρχικών μικροπροβλημάτων που εμφανίζονται στο στόμα μας, είναι απαραίτητη η πρόληψη.


Μερικές Συμβουλές:


• Βουρτσίζουμε κάθε μέρα τα δόντια μας, τουλάχιστον 2 φορές, και απαραιτήτως το βράδυ, για δροσερή αναπνοή και, προπάντων, στοματική υγιεινή.

• Χρησιμοποιούμε τα σωστά μέσα στοματικής υγιεινής, όπως είναι τα φθοριούχα σκευάσματα.

• Μειώνουμε την κατανάλωση γλυκών τροφών.

• Επισκεπόμαστε συχνά τον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να μας καθοδηγήσει, ώστε να προλαμβάνουμε τις ασθένειες των οδόντων, παρά να τις θεραπεύουμε.