Ψυχολογικές ιδιαιτερότητες

Ο φόβος του παιδιού, αλλά και ο φόβος των γονιών:


Η κύρια αιτία δυσκολίας στην συνεργασία του παιδιού με τον οδοντίατρο είναι ο φόβος. Ο φόβος του παιδιού, αλλά και ο φόβος των γονιών ή άλλων συνοδών μελών και ατόμων του περιβάλλοντος (άλλοι συγγενείς και φίλοι). Ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι διπλής φύσης:

• Εγγενής φόβος για το άγνωστο και για κάθε επέμβαση στο στόμα το οποίο είναι μια πολύ προσωπική και ευαίσθητη περιοχή. Ο φόβος αυτός ενυπάρχει φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους και όταν είναι διαχειρήσιμος δεν προκαλεί προβλήματα.
• Επίκτητος φόβος που προκύπτει από μετάδοση δυσάρεστων ή τραυματικών εμπειριών από πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος.
• Συνδυασμός συγγενούς και επίκτητου φόβου.

Η διαχείριση του άγχους και του φόβου του παιδιού από τον οδοντίατρο απαιτεί γνώσεις ψυχολογίας, ευαισθησία, επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία με παιδιά, δεξιότητες επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσεων

Στο παιδοδοντικό τμήμα του οδοντιατρείου Smile care αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με υπομονή, καλοσύνη και αγάπη, συναισθανόμενοι την δυσκολία τους και συμμεριζόμενοι τον φόβο τους. Με αυτές τις ποιότητες χτίζουμε την σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, πραγματοποιούμε οποιαδήποτε εργασία είναι απαραίτητο να γίνει στο στόμα του με επιστημονική και τεχνική επάρκεια και έτσι βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν μια θετική στάση προς τον οδοντίατρο τόσο στην παιδική τους ηλικία όσο και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Ασθενείς με ακραίες ψυχολογικές ιδιαιτερότητες όπως κλινικές φοβίες, φυσικές, νοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα με ψυχολογικές τεχνικές ή φαρμακευτικά μέσα, με γνώμονα πάντα την επίγνωση ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό, βιώνει με ξεχωριστό τρόπο την οδοντιατρική εμπειρία και αξίζει να λαβαίνει θεραπεία σύμφωνα με τις ανάγκες του.

psychologikes_idiaiterotites